Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır
Ceramorium Özel Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Zirkonyum Diş Kaplama

zirkonyum diş kaplamaSon günlerde diş hekimlerince sıklıkla uygulanan zirkonyum kaplama, doğal görünümü ile hastalar tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Zirkonyum kaplama estetik açıdan dişlerin rengine en yakın restore çeşidi olmaktadır. Zirkonyumun tercih edilme nedenleri arasında dokular ile uyumlu olması da bulunur. Doku ile uyumlu olması zirkonyumun zaman içerisinde renk değiştirmesini engellemektedir. Dişlerde, ağız içinde hoş ve estetik bir görüntü oluşturmayan, zaman içerisinde rengi koyulaşan metal dişlerin yerini zirkonyum kaplama almıştır. Estetik durması ve ışığı geçirmesi ile zirkonyum kullanılırken, metal alt yapılı protezler artık pek fazla rağbet görmemektedir. Özellikle ısırmayı sağlayan ön dişlerde zirkonyum kaplamalar kullanılmaktadır.

Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra ağız ve diş bakımı titizlikle yapılmalıdır. Yapıldığı takdirde zirkonyumlar uzun vadeli kullanılabilir. Ayrıca zirkonyum ile eksik diş ihtiyacı da karşılanmaktadır. Eksik olan diş için köprü uygulaması da rahatlıkla uygulanabilir. Hastanın diş rengine göre beyaz ve tonlarında olan kaplamalar yapılarak doğal diş gibi durması sağlanır.

Zirkonyum diş kaplama tedavisi hakkında

Yüz ve ağız güzelliğinde bir uyum sağlamak, yapılacak olan kaplama tedavisinde uzun süreli kullanım sağlamak, görsel olarak kişinin kendisini ve çevresindekileri rahatsız etmeyecek bir tedavi olan zirkonyum kaplama ile tüm bunlar mümkün olmaktadır. Zirkonyum kaplama ile hastaların yaşam kalitesi artar. Farklı kalitelerde ve farklı niteliklerde estetik diş imkanı bulunan zirkonyum ile diş eksiklikleri giderilerek hastaların kaygıları giderilir. Zirkonyum kaplama yapılan dişlerin özellikleri kullanım sırasında daha rahat anlaşılmaktadır. Ayrıca rahatlığı ve estetik duruşu baz alındığında zirkonyum kaplama tedavisi hastalar için birçok açıdan uygundur.

Zirkonyum kaplama nedir?

Dişe yapılan birçok kaplama porselen şeklinde uygulanmaktadır. Diş kaplamaları metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Hastalar daha estetik bir gülüş gereksiniminde oldukları için diş hekimleri de hastalar için en uygun estetik tedaviler uygulanmaktadır. Bu uygulanacak tedavi yöntemi ise zirkonyum kaplamadır.

Daha önceden protezlerde kullanılan gri metal yerine gerçek diş görünümünü sağlayan beyaz maddeye Zirkonyum denilmektedir. Dişlerin yapımında kullanılan ve beyaz renkli olan zirkonyum, zirkonya seramiği şeklinde kullanılmaktadır. Metal Destekli kaplamalarda, uygulanan hastaların görünümden dolayı yaşadığı rahatsızlıkları, zirkonyum diş kaplama tedavisinde yaşamaları artık mümkün değildir. Bu tedavi ile beraber doğal diş görünümü kolaylıkla elde edilir.

Zirkonyum kaplama tedavisi birçok amaç ile kullanılmaktadır. Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama), kırık dişlerin düzeltilmesinde, çarpık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde, yapısı ve rengi bozulmuş olan eski diş dolgularının düzeltilmesinde, ağzında metal destekli köprü bulunan kişilerde, önceden dişleri kesilmiş kişilerde, dolgu yapılamayacak kadar madde kaybı yaşanmış dişlerde ve beyazlatma tedavisi ile sonuç alınamayan ileri derecede bulunan renkleşmelerde zirkonyum tedavisi uygulanmaktadır.

İki tür zirkonyum bulunmaktadır. Bunlar:

Katı Zirkonyum

Katı ve yüksek saydam zirkonyum. İki tür zirkonyum da CAD CAM teknolojisi yardımıyla yapılmaktadır. Katı zirkonyum, yüksek yarı saydam zirkonyuma oranla daha sert olmaktadır. Bruksizm kuvvetlerine ve çiğneme kuvvetlerine karşı daha dayanıklıdır. Katı zirkonyum, zayıf olan dişlere güçlü destek sağlar ve kök kanalında tedavi uygulanan dişlere de uygunluk sağlar. Bu zirkonyum türü opak olduğu için arka dişler için daha kullanışlı olur.

Yüksek Saydam Zirkonyum

Yüksek saydam zirkonyum diş kaplama doğal dişlere tam olarak uyum sağlamaktadır. Bu zirkonyum türü daha çok ön dişlerde kullanılır. Dişlerin hizalanması ve geniş çaplı bir ortodontik tedaviye ihtiyaç bulunuyor ise diş hekimi yüksek saydam zirkonyum tedavi yolunu terci etmeyebilir.

Zirkonyum diş kaplamanın avantajları nelerdir?

Zirkonyum diş kaplamanın birçok bakımdan avantajı bulunmaktadır. Diş hekimlerince sıklıkla tercih edilen zirkonyum tedavisi, hastaların da tercih ettiği bir yöntemdir. Uzun süre kullanımı bulunan bu yöntem estetik açıdan da büyük avantaj sağlar.

Görünüş

Zirkonyum, diş kronları için birçok avantajı bulunması ile en çok tercih edilen malzemedir. Zirkonyum kaplama, görünüş açısından doğal dişe en yakın görünümü veren porselendir. Yapılan kaplamanın altında metal yansıma olmadığı için grimsi mat bir görüntü oluşmamaktadır. Kullanılan malzeme doğal olarak beyaz yapıda olduğu için, dişlerin geri kalanı ile kolaylıkla eşleşir. Yarı saydam zirkonyum kullanımı ile doğal dişlerin saydamlığı taklit edilir. Böylelikle yapılan dişin doğal dişlerden herhangi bir farkı kalmaz.

Güvenli Gülümseme

Daha önceki uygulamalarda metal kronlara kaynaştırılmış porselenler kullanılmaktaydı. Fakat bu porselen tabakanın alt kısmında bulunan metal bir tabaka bulunur. Bu metal kaplama ise genellikle diş eti çizgisinden rahatlıkla görülebilir. Bu tarz porselen kullanımında güvenli bir gülümseme mümkün değildir. Gülümsendiği zaman metal kaplamaların görülme durumu vardır. Zirkonyum kaplamada ise metal kaplama bulunmamaktadır. Zirkonyum kronları bu yaşanan durumları aşmaya ve hastanın kendine olan güvenini arttırmaya yardımcı olur. Ziron kaplamalar ile yapılan dişler doğal dişler ile aynı boyutta ve renkte olacağı için hasta güvenli bir şekilde gülümseyebilir.

Zirkonyumun Sert Yapısı

Zirkonyum maddesi en güçlü taçtır ve aşınma, yıpranma gibi durumlara karşı dayanıklıdır. Bu özellikleri ile porselenden farklıdır ve ayrıca porselen gibi talaş kaldırmaz. Zirkonyum kaplama yapılan diş iyi korunursa, çok uzun yıllar sağlam şekilde kalabilir. Metal ve PFM ile kaynaşmış porselen ya da porselenden 5-6 kat daha güçlüdür. Zirkonyum aynı zamanda ısırma ve çiğneme kuvvetlerini de çok iyi şekilde tolere eder. Yapısı gereği yüksek bir bükülme mukavemetine de sahiptir.

Metal İçermeyen Madde

Zirkonyum kaplama metal içermez. Pek çok kişi, fiziksel özellikleri sebebiyle altın olan kronları tercih etmekteydi. Fakat bu durum doğal ve genç görünmenin daha önemli olduğu gerekçesinin anlaşılması ile değişmiştir. Ayrıca birçok insan vücudunun herhangi bir bölgesinde metal bulundurmayı da sevmemektedir. Zirkonyum kaplama metal sevmeyenler için en uygun tedavi yöntemidir.

Zirkonyum kaplama fiyatları / ücretleri ne kadardır?

Zirkonyum kaplama fiyatları diş hekiminin ve tedaviyi gerçekleştiren diş teknisyeninin deneyimine, yaşanılan şehre ya da ülkeye, kaplama yapılacak olan dişin boyutuna bağlı olarak değişebilmektedir. Bu fiyat değişikliğine ek olarak zirkonyum en pahalı diş tacıdır ve bu fiyatı etkileyen en önemli faktördür. Fiyat etiketini zirkonyumun dayanıklılığı, doğal görünmesi ve biyo uyumluluğu etkilemektedir.

İngiltere’de birim başına yaklaşık olarak 3.700 TL ve Amerika Birleşik Devletleri’nde birim başına yaklaşık olarak 5.400 TL olmaktadır. Bu fiyatlar her yerde aynı olmamaktadır. Net bir fiyat öğrenmek için öncelikli olarak muayene olunması gerekir.

Zirkonyum diş kaplama tedavisi aşamaları

Zirkonyum kaplama tedavisinin belli başlı aşamaları bulunmaktadır. Bunun için hastanın öncelikle muayene olması ve diş yapısının bu tedavi yöntemine uygun olup olmadığını test etmesi gereklidir. Hangi dişin yapılacağı belli olduktan sonra hastaya uygun şekilde kalıplar oluşturulur ve tedaviye başlanır.

Anestezi uygulaması

Diş tedavisinden önce hastanın dişlerinin törpülenmesine ya da biraz sivriltilmesine ihtiyaç olabilir. Bu işlemlerden önce anestezi uygulaması yapılmaktadır. Anestezinin uygulanması ile dişe yapılan işlemler hissedilmez.

Diş ölçüsünün alınması

Dişlerin belli bir ölçüde küçültülmesi ardından dişlerin yapısı üç boyutlu tarayıcılar yardımı ile bilgisayara aktarılır. Dişlerin kesilmesi sonrasında diş eti yeniden sağlıklı bir duruma geldiğinde özel ölçü maddeleri kullanılarak ölçü alınır. Öncelikle dişlerin tarama işlemi yapılmaktadır. Tarama işlemi iki çeşit olmaktadır. Bunlardan bir tanesi dişler kesildikten sonra ağız tarayıcıları ve kameralar yardımı ile görüntüler bilgisayarlı ortamlara aktarılır. Görüntülerin alınması ile diş planlaması tamamen bilgisayarda hazırlanır. Bilgisayarda hazırlanan plana uygun şekilde CAD CAM sistemine veriler gönderilir. CAD CAM sistemi yardımı ile zirkonyum dişler oluşturulur. İkinci yöntemde ise öncelikle hastanın dişleri uygun oranda kesilir ve diş ölçüsü alınır. Alınan ölçütler doğrultusunda zirkon bloklar ile dişlerin alt yapısı oluşturulur.

Geçici kaplama uygulaması

Zirkonyum kaplamadan önce dişler belli oranda sivriltilir ya da kesilir. Diş ölçüsü de alınarak porselen hazırlanmaya başlanır. Yeni diş protezinin hazırlanması belli bir süre aldığından hastaların bu süreç içerisinde görünüş açısından sorun yaşamaması için uygulama yapılan dişe geçici kaplama yapılır. Böylelikle diş hazır olana kadar hastalar rahatlıkla zaman geçirir. Ayrıca diş kesim işlemleri yapılırken diş renginde geçici bir kaplama uygulaması da yapılmaktadır. Bu uygulama ile sıcak ya da soğuk bir şey içildiğinde sızlama hissi yaşanmaz.

Zirkonyum dişlerin hazırlanması

Zirkonyum dişler hazırlanırken ilk olarak diş modeli çıkarılır. Alınan ölçütler doğrultusunda dişler kesilir ve diş ölçüleri üç boyutlu tarayıcılar yardımı ile bilgisayara aktarılır. CAD CAM adı verilen sistem ile zirkon bloklar hazırlanır. Bloglar hazırlanırken dişlerin alt yapısı da oluşturulur. Diş ölçüleri özel olarak hazırlanmış alçı sistemleri ile dökülerek ölçülerin aslı elde edilmiş olur. Zirkonyum dişlere son şekli verildikten sonra fırınlama süreci başlar. Fırınlama süreci de bittikten sonra diş kaplaması için oluşturulan alt yapının üzerine hastanın diş rengine uygun porselenler eklenir ve zirkonyum dişler hazırlanır.

Zirkonyum dişlerin takılması

Zirkonyuma şekil verdikten sonra fırınlama yapılır ve son olarak üzerine porselen işlenir. Zirkonyum kaplama ile dişlerin alt yapı provası yapılır ve ağız içerisinde bir sorun olup olmadığına bakılır. Bir sorun olması halinde protez tekrar incelenir ve hazırlanır. Provaların bitmesi ile kaplamalar dişlere sabitlenir ve zirkonyum porselen kullanılmaya hazır hale gelir.

Zirkonyum diş kaplama tedavisi öncesi

Zirkonyum kaplama tedavisi birçok hastaya rahatlıkla uygulansa da yine de tedavi öncesinde bazı muayeneler yapılması gereklidir. Yapılacak muayeneler ile hastanın tedaviye uygunluğu değerlendirilir ve tedaviye uygun olan hastaların gerekli ölçümleri yapılır.

Ağız ve diş muayenesi

Hastanın öncelikli olarak ağız ve diş muayenesi olması gerekir. Zirkonyum kaplama yapılacak olan diş ve dişeti muayene edilir. Diş etinde bir sorun var ise öncelikli olarak diş eti tedavi edilir. Herhangi bir sorunu bulunmayan hastalar için provalar yapılmaya başlanır.

Dişeti uyumluluğu

Bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim (CAD-CAM) ile yapılan zirkonyum kaplama diş eti ile uyumluluğu sorunsuz olmaktadır. Muayene sırasında tekrar dişeti uyumluluğu kontrol edilir ve bir sorun olmaması halinde tedaviye başlanabilir.

Zirkonyum diş kaplama tedavisi sonrası

Zirkonyum kaplama tedavisinden sonra en az yarım saat bir şey çiğnememesi gereklidir. Ayrıca hastanın yapması gerekenler hakkında doktor bilgi verecektir. Tedavi sonrasında doktor kontrolleri için bir çizelge hazırlanır. Bu kontrol planı doğrultusunda hastanın belirlenen günlerde muayene gelmesi ve durumunun değerlendirilmesi gerekir. İlk zamanlar kontrol zamanları birbirine yakın tarihler olacaktır. Zaman içerisinde aylık ve yıllık olarak kontroller yapılır.

Tedavi süresi ve iyileşme

Tedavi süresi boyunca özellikle ön dişlere bir uygulama yapılmış ise geçici kaplama yapılmaktadır. Bu yapılan kaplamaka yapılacak olan zirkonyum kaplamalara şekil olarak benzer yapılır. Daimi olan zirkonyum kaplamalar yapılana kadar hasta hiçbir sorun yaşamaz. Geçici olarak yapılan kaplamalar akrilik malzemesinden yapılır ve kuvvete karşı dayanıksızdır. Bu sebeple asıl kaplamalar yapılana kadar bir şey çiğnerken dikkatli olunmalıdır.

Yapılan muayeneler sonucunda diş etinde problem olmayan hastaların işlemleri yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde tamamlanır. Tedavi süresi yapılacak olan diş sayısına göre de değişiklik gösterebilir. Yapılan kaplama hastanın beğenisine göre değiştirilebilir. Doktor ve hastanın memnuniyeti sağlanana kadar fazladan birkaç prova daha yapılabilir. Dişlerin sorunsuz bir şekilde yapılması ile çabuk iyileşme görülür. Bir sıkıntı yaşanması halinde tekrar diş hekimine başvurulmalıdır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Zirkonyum tedavisi öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Ağıza yaptırılacak olan kaplamaların şekilleri yüz ile uyumlu olmalıdır. Kare, oval ve dikdörtgen yüz şekillerinden hangisi hastanın yüz şekli ise ona uygun şekilde kontur ayarlanmalıdır. Yüzün bombeli olup olmaması ya da yüzün dışarıya doğru çıkıklığı ile ilgili oran orantının da önemi oldukça büyük olup, hazırlanacak olan dişlerin kişilerin yüz yapısına uygun şekilde tasarlaması ve uyum sağlanması gerekmektedir.

Zirkonyum Diş Tedavisinin Tasarım aşamasında bir diğer önemli konu da Hastaların Cinsiyetidir. Bayanlara uygulanacak olan diş tasarımı ile erkeklere uygulanacak olan diş tasarımları arasında, keskinlik ve ovallik gibi görünümü etkileyecek tasarım farkları bulunmalıdır.

Diş Tasarımı hastaların yüzü ile ilgili karakteristik bütün konuları içeren ve bu konulara göre çalışılması gereken bir husustur. Göz Rengi dahi hastaların dişlerini tasarlamada önemli bir etken haline gelmiştir. Diş Tasarımdaki en önemli konu dişlerin doğal bir görünümünün olması ve diğer kişiler tarafından farkedilmemesidir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bütün konular ele alınarak ve bütün bu etmenler dengelenerek dişlerin hazırlanması ve takılması gerekir. Bu konular değerlendirilerek ve hastanın görüşleri alınarak provalar yapılır. Tedavi esnasında hastaya sorulacak belli başlı sorular bulunmaktadır. Bunların başlıcaları: hastaya hazırlanan dişlerin büyüklüğü, estetikliği, rengi hastaya uygun mudur, hasta yapılan dişleri beğendi mi gibi sorulardır. Eğer hasta açısından yapılan dişlerin uyumu, yüzüne yatkınlığı, büyüklüğü ve şekli gibi konularda sorunlar var ise, diş hekimi tarafından bunların hiçbiri göz ardı edilmeden düzeltilmesi gerekmektedir.

Dişler biraz hassaslaşabilir

Zirkonyum kaplama tedavisi sonrasında ise kaplama yapılan diş biraz hassas olabilir. Zirkonyum Diş Kaplama tedavisi sonrasında hastaların en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri hassasiyettir. Hassiyetten dolayı rahatsız olmamaları için sıcak ve soğuk içeceklerin tüketiminde özen göstermeleri gerekmektedir. Diş ve dişeti bakımı ihmal edilmemelidir. Yapılan protezin daha uzun ömürlü olması isteniyor ise ağız sağlığı önemlidir. Gün içerisinde dişler en az 2 kez fırçalanmalıdır. Ayrıca gerektiği zaman diş ipi kullanmak, gargara ve ağız duşu da önerilen uygulamalardır.

Sıkça sorulan sorular

Zirkonyum kaplama dişin ömrü hastanın kullanımına bağlı olarak değişen uzun bir süreçtir. Genel olarak düzenli kontrollerin yapılması ile çok uzun yıllar boyunca kullanılmaktadır. Net bir süresi bulunmamaktadır. Dişler zaman içerisinde aşınan canlı dokulardır. Zaman içerisinde şekil değişiklikleri gözlenir. Zirkonyum kaplama yapılan dişlerde değişim olmasa da doğal dişlerin değişim yaşaması halinde zirkonyum kaplamayı formu değişen dişlere uyumlandırılarak yenilik yapılabilir. Oldukça sağlam ve sağlıklı bir yöntem olan zirkonyum kaplamaların yaklaşık olarak ömrü 5 ila 20 yıl arasında olmaktadır. Zirkonyumun kullanım süresi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Çünkü Zirkonyum Diş bakımına önem verildiğinde, düzenli ve düzgün bir şekilde bakım yapıldığında ve sağlıklı yaşam ve beslenmeye önem verildiğinde kullanım süresi daha da uzamaktadır. Genel olarak bakıldığı zaman hastanın bazı noktalara dikkat etmesi halinde yapılan tedavinin ömrü 30 yıla kadar çıktığı görülmektedir.

Hasta zirkonyum kaplama tedavisi sonrasında dişlerin bakımını düzenli olarak yaparsa ve yemek sonrasında dişlerin arasına yemek artığı girmesi halinde temizlerse hem doğal dişlerin hem de zirkonyum dişleri uzun süre rahatlıkla kullanabilir. Ayrıca alkol ya da sigara tüketimi, dişlerin sürekli olarak sıkılması gibi bazı alışkanlıklar da dişlere zarar verir ve zirkonyumun ömrünü kısaltır. Bu alışkanlıkların bırakılması önemlidir.

Zirkonyumun türüne göre ön dişlerde ve arka dişlerde rahatlıkla kullanılabilir. Ön dişler için genellikle yüksek saydam zirkonyum tercih edilir. Arka dişler için katı zirkonyum kullanılmaktadır.

Zirkonyum maddesi doku ile oldukça uyumlu bir malzemeden yapılmaktadır. Metal destekli olarak yapılan protezlerde dişin boyun kısmındaki dişetinde morumsu lekelenmeler görülmektedir. Zirkonyum kaplamada ise bu gibi durumlar asla görülmez. Ayrıca dişeti çekilmesine de sebep olmaz. Yanlış fırçalama sonucunda görülen dişeti çekilmesi durumlarında bile zirkonyum estetik olarak kötü bir durum yaratmamaktadır.

Bazı protezlerin alt yapısında metal bulunmaktadır ve bu durum alerjisi olan hastalar için kötü sonuçlar doğurabilir. Metale karşı alerjisi olan kişiler için en uygun kaplama uygulaması zirkonyumdur. Zirkonyumun içeriğinde herhangi bir metal bulunmadığı için metale alerjisi olan hastalara uygulanabilir.

Zirkonyumun içeriğinde metal bulunmadığı için herhangi bir tat değişikliğine neden olmaz. Kaplama yapıldıktan sonra doğal dişler ile hiçbir fark yaşanmamaktadır.

Zirkonyum kaplamanın birçok avantajı bulunduğu gibi bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Öncelikli dezavantaj olarak pahalı bir işlemdir. Zirkonyum kronları diğer yapılan kaplamalara oranla daha pahalıya mal olmaktadır. Yapılan zirkonyum kaplamalara uygun şekilde bakılırsa uzun yıllar kullanılabilir ve dezavantaj durumu avantaj haline dönüşür. Başka bir durum ise zirkonyum karşıt dişleri zaman içerisinde yıpratabilir. Yapılan zirkonyum kronları çok sert bir materyal olduğundan, doğal dişlere karşı zarar verme ihtimali bulunmaktadır. Diğer bir dezavantajı ise ikincil bir çürük oluşma ihtimalidir. Sert malzemeden yapılan zirkonyum doğal dişleri aşındırabilir ve bunun sonucunda çürümeler meydana gelebilir.

Kaygan ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan zirkonyumda plak birikimi görülmez. Bu nedenle çay, sigara ve kahve gibi dişleri sararan faktörler zirkonyum dişlere zarar vermez ve rengi hep sabit şekilde kalır. Ancak bu durum doğal işler için geçerli değildir. Ağız ve diş bakımına özen gösterilmemesi, çok fazla sigara, çay ve kahve tüketilmesi halinde doğal dişlerde sararmalar ve lekelenmeler oluşabilir. Zirkonyum kaplama olan dişler ile sararan doğal dişler arasında fark olacağı için estetik olan görünüm kaybolur. Bu durumu önlemek için ağız ve diş hijyenine önem verilmelidir. Günlük dişler doğru fırçalama tekniği ile fırçalanmalı ve ihtiyaç halinde diş ipi kullanılmalıdır.

Zirkonyum kaplama ağızda tat bozukluğuna neden olmadığı gibi diş eti problemlerine ve ağız kokusuna da neden olmayan sağlıklı bir materyaldir.

Zirkonyum kaplama tedavisi ağrılı bir işlem değildir. Kaplama öncesinde dişlerin kesilmesi gerekebilir ve bu işlem lokal anestezi altında gerçekleşir. İşlem yapılan dişe geçici olarak kaplama yapılarak soğuk ve sıcak hassasiyetinin önüne geçilir. Tüm bu süreçte bazı hastalar az da olsa sızlamalar yaşayabilir. Bu durum ise kısa sürelidir.

Zirkonyum kaplama malzemesi, metal alt yapılı köprü ve kronlar kadar dayanıklıdır. Porselen kaplamalara oranla daha az kırılgandır. Metal malzeme ile kıyaslandığında ise esneme miktarı daha az olduğundan daha kırılgandır.

Zirkonyum dişlerin fiyatlarını işçilik maliyeti ve değerli maden olarak adlandırılan zirkonyumun fiyatı belirlemektedir. Değerli madenin fiyatı yıldan yıla değiştiği için, zirkonyum diş kaplamanın fiyatı da yıldan yıla değişmektedir. İnternet üzerinde ve telefondan verilebilecek fiyatlar yasa gereği yalnızca işçilik ücretini içermektedir. Yapılacak muayenenin ardından, kullanılacak zirkonyum miktarı belirlendiği için kesin fiyat verilmektedir. Zirkonyum diş kaplama fiyatlarını merak edenlerin de internet ya da telefon yerine doğrudan muayene olarak fiyat almaları gerekmektedir.

Zirkonyum diş kaplama, kaplama isteğiyle gidildiğinde doğrudan yapılmaz. Öncesinde ağız içinin genel bir muayenesi gerçekleştirilir. Diş hizalarına yönelik problemler, çürük problemleri ve diş eti problemleri tespit edilir. Hastanın ağız sağlığına göre de birkaç seans boyunca bunların tedavisi gerçekleştirilir. Ağız içi ve damak yapısı zirkonyum kaplama için uygun hale getirildiğinde de ölçü alınarak zirkonyum kaplamanın imalatı gerçekleştirilir. Kaplamanın takılması bir ile iki seans arasında sürer. Sonrasında ise deneyime göre ufak ayarlamalar yapılabilir.

Diş kaplama yaptıracaklar genelde zirkonyum kaplama ile porselen kaplama arasında kalmaktadır. İki uygulamanın birbirinden ciddi farkları bulunmaktadır:

Porselen kaplamanın fiyatı, zirkonyum kaplamaya göre daha ucuzdur.

Porselen kaplamada metal destekler kullanılırken zirkonyum kaplamada kullanılmaz.

Porselen kaplama yaptıranların dişlerinde yemek artıkları birikirken zirkonyum kaplamada böyle bir sorun ile karşılaşılmaz.

Porselen kaplamada destek amacıyla yerleştirilen metaller oksitlenebilmektedir. Zirkonyum ise oksitlenmeye karşı oldukça dirençlidir.

Porselen kaplamanın metal destekleri diş eti problemlerine sebep olabilmektedir. Zirkonyum kaplamada ise diş eti problemleri ile nadiren karşılaşılır.

Porselenin dayanım süresi kısa iken zirkonyumun çok daha fazladır.

Zirkonyum tıbbi amaçlarla çok sık kullanılmaktadır. Yarı metal olması oldukça dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Eğer çok ciddi bir travmaya uğramazsa zirkonyum kaplamanın kırılması mümkün değildir. Tüm diş kaplama seçenekleri arasında belki de en sağlam olan zirkonyum kaplamadır. Yani sağlamlık ve kırılma – kırılmama açısından yaptıranlar zirkonyuma güvenmelidir.

Zirkonyum diş kaplama diş etleri ile bütünlük sağlar. Doğal olarak diğer kaplamaların en büyük problemi olan diş eti hastalıklarının gelişme ihtimali büyük ölçüde düşer. Metal desteklere ihtiyaç duymaması da ağız içindeki ekstra yapıları ortadan kaldırır. Oksitlenme gibi ciddi bir problem de giderilmiş olur. Son olarak ise, yemek artıklarının zirkonyum kaplamaya tutunması mümkün değildir. Bakterilere karşı da ağız korunur. Zirkonyum sadece dişlerde değil, vücudun birçok bölgesinde oldukça sağlıklı bir yarı metal olduğu için kullanılmaktadır. Yani zirkonyum diş kaplama oldukça sağlıklıdır.

Zirkonyum dişler ışığı geçiren bir yapıya sahiptir. Uygulamadan önce de dişin doğal rengine en yakın tona getirilirler. Oldukça dayanıklı malzemeler olmalarından ve üzerine tutunmanın zor olmasından dolayı doğal dişler kadar hızlı sararmazlar. Sararsalar dahi diş fırçası ile kolayca temizlenebilirler. Zirkonyum diş kaplamaların beyazlatılması gerekmez. Beyazlatma amacıyla sürülen kimyasallar zirkonyumun ömründen yiyebilir. Bu konuda bir diş hekimine danışılması çok daha faydalı olacaktır.

Tüm diş kaplama tedavileri içerisinde belki de en gelişmiş yöntem zirkonyum diş kaplamadır. Bu bile başlı başına bir tercih sebebi iken aynı zamanda birçok diş problemine de aynı anda çözüm bulunmaktadır. Zirkonyum diş kaplama dişlerinin renginden memnun olmayanlara, doğal dişlerini korumak isteyenlere, tel tedavisi gerektirmeyen ufak çapraz diş problemi olanlara uygulanır.

  • Zirkonyum diş kaplama oldukça fazla avantaja sahip olmasından dolayı günümüzde oldukça sık tercih edilmektedir. Bu avantajlar uygulama kalitesine göre artıp azalmaktadır.
  • Zirkonyum malzemesi ışık geçirgenliği yüksek bir malzemedir. Doğal olarak doğal diş renkleri öne çıkartılabilmektedir.
  • Diş etlerine zarar vermez, onlarla tam uyum sağlar.
  • Herhangi bir alerjik reaksiyon oluşturmaz.
  • Yemek artıklarını tutmak konusunda oldukça ketumdur.
  • Üzerinde plak tutmadığı için kolay kolay sararmaz.
  • Bakımları oldukça kolaydır.

Çarpık dişlerin düzeltilmesinde temel tedavi yöntemi tel kullanımıdır ancak bazı çarpıklıklar tel kullanımı kadar kompleks bir yöntemi gerektirmez. Çok hafif açılı çarpıklıklarda zirkonyum diş kaplamalar kullanılabilir. İnce hesaplar yapılarak üretilen kaplamalarla bu çarpıklıkları gidermek kolaydır.

Zirkonyum diş kaplama üst seviye diş kaplama tedavileri arasında yer alır. SGK her hastaya diş kaplama tedavisinin ücreti konusunda paydaş olsa da belirli kriterler bulunmaktadır. Tüm tedavinin belirli bir yüzdesi SGK tarafından karşılanmaktadır. Karşılanan miktar da değerli metal olarak kabul edilen zirkonyumun değil, zirkonyumun takılması için harcanan mesainin ücretidir. Bu konuda SGK aranarak ya da diş sağlığı merkezinde tedavi olunarak gerekli bilgiler alınabilir.

Blog

Blog sayfamıza göz attınız mı?

Ceramorium blog

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgileri bulabileceğiniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Daha Fazla
× Randevu Almak İster misiniz? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday