Dayanılmaz diş ağrılarına neden olan çürükler zamanla diş üzerinde yayılarak dişin çekilmesine neden olabilir. Yetersiz diş bakımı ve temizliği nedeniyle oluşan çürükleri temizleyerek ağrıya neden olan sinirlerin alınması kanal tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Dişin içerisinde bulunan kanallarda sinirler mevcuttur. Bu kanallardaki sinirler alınarak kanalın temizlenmesi sağlanır. Dezenfekte edilen kanallar dolgu maddesi ile doldurulur ve diş normal işlevini yapmaya devam eder.
Kanal tedavisinin başlıca amacı çürük nedeniyle dişin çekilmesini önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş kayıpları nedeniyle protez diş kullanılması gerek maddi açıdan gerekse ileride oluşabilecek sorunlar açısından çok fazla önerilmemektedir. Bilinmelidir ki hiçbir işlem ve protez gerçek dişin yerini tutmayacaktır. Bir dişin soğuk veya sıcağa karşı hassasiyetinin artması ile enfekte olduğunu anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yemek yerken hissedilen ağrı olası bir iltihabın belirtisi olabilir. Tedavi edilmeyen çürüklerde enfeksiyon diş köküne ve hatta çeneye kadar ulaşabilir. Bu tip durumlarda dişin şişmesi söz konusu olabilir. Şişen dişlerde öncelikle olarak doktor kontrolünden sonra antibiotik tedavisi uygulanır. Şişliğin inmesi ile birlikte şişme meydana gelen diş çekilir. Kanal tedavisi ise dişin çekilmesini önleyerek uygulanan işlemler sonrasında dişin tıpkı diğer sağlıklı dişler gibi işlevine devam etmesi sağlanır.
Genellikle 1 ile 3 seans arasında değişir. Dişin durumu göz önünde bulundurularak tek seans veya 3 seans süren uygulamalar söz konusu olabilir. Kanal tedavisine başlanmadan önce lokal anestezi ile diş ve çevresinin uyuşması sağlanır. Lokal anestezi sayesinde dişe uygulanan işlemler sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Öncelikle hastalıklı olan yani çürük olan pulpa temizlenir. Çürük alan tamamen temizlendikten sonra kök kanalları dezenfekte edilir. Temizlenen, genişletilen ve şekillendirilen kanallar sıkıca doldurulur ve üzeri örtülür. Bu sürenin ne kadar uzun olacağı dişinizin durumuna bağlıdır.
Kanal tedavisi sırasında enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak kök kanallarındaki bakterileri yok etmek amacıyla ilaç tedavisi uygulanabilir. Özellikle ağır enfeksiyon vakalarında bu ilaç tedavisinden yararlanılmaktadır. Çürük dişe kanal tedavisi uygulanmaması durumunda çürük alan artar ve diş canlılığını kaybeder. Aynı zamanda enfeksiyonun tüm dişe yayılması da gözlemlenebilir. Kök ucuna kadar ilerleyen enfeksiyon, çene kemiğinin de iltihaplanarak aşınmasına ve apse oluşmasına neden olur. Apse oluşan dişte şiddetli ağrı ve şişlik meydana gelir. Bu tip dişlerin tedavi edilmemesi durumunda dişin çekilmesi söz konusu olabilir. Tedbir alınan ve tedavi edilen diş ömür boyu işlevini sürdürmeye devam edebilir. Ancak diş bakımının özenli bir şekilde devam eder ve gereken önlemler alınarak diş kontrollerine düzenli olarak gidilirse kanal tedavisi uygulanan diş ömür boyu size hizmet vermeye devam eder.
Düzgün ve kurallarına göre yapılan bir kanal tedavisinin başarısı ortalama olarak %90 – %95’in üzerindedir. Kanal aletinin tedavi sırasında kök içinde kırılması veya kök kanallarının tam olarak temizlenememesi (kök tıkanması vb.) durumunda, tekrar kanal tedavisi denenir başarılı olunmazsa cerrahi yönetmeler ile diş kurtarılmaya çalışılır.
Blog sayfamıza göz attınız mı?
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgileri bulabileceğiniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Daha FazlaCeramorium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak gelişen teknolojiyi ve yenilikleri yakından izlemek, dental sektörde müşteri memnuniyetini amaç edinmek, kaliteli ve hızlı hizmet anlayışı ile ilerleyerek yolumuza devam etmek başlıca misyonumuzdur.
| © 2020 Kuvars Soft Inc. | Gizlilik Sözleşmesi
Ceramorium Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Bize Whatsapp üzerinden ulaşabilir randevunuzu oluşturabilirsiniz.