Dijital Diş Hekimliği
Ceramorium Özel Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Dijital Diş Hekimliği Nedir?

Dijital Diş Hekimliği, diş hekimliğinde bilgisayar destekli yüksek teknoloji ürünlerinin kullanımını ifade eden bir terimdir. Bilgisayar destekli yüksek teknoloji ürünlerinin kullanımı, modern diş hekimliğinin yönünü değiştirmiştir. Dijital diş hekimliği, geleceğin anahtarı olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Dijital Diş Hekimliği ve Cad Cam

dijital diş hekimliği

Dijital Diş Hekimliği, değişik bileşenlerden oluşan bir konsepti ifade etmekle birlikte, uygulamada Dijital Diş Hekimliği denildiğinde CAD CAM sistemleri akla gelir. Bu nedenle, bu bölümde anılan sistemler hakkında bilgi verilmiştir. CAD CAM (Computer Aidet Design-Computer Aidet Manufacturing) yani Bilgisayar Destekli Tasarım-Bilgisayar Destekli Üretim anlamına gelir. Cerec sistemi, bu iki teknik konsepti birleştiren, diş hekimliği için geliştirilmiş, 3 D (3 boyutlu), bilgisayar desteği ile çalışan tasarım ve üretim cihazıdır. Cad Cam, dijital diş hekimliğinin en önemli uygulama alanlarından birisidir. 3 D tekniği, tomografi ve röntgende olduğu gibi iki boyutlu iz düşümsel görüntü değil, incelenen bölgenin hem dış hem de iç yüzeyinin şekli hakkında bilgi sahibi olunmasına olanak verir.

Cerec Cad Cam sistemi nasıl çalışır?

Sistemin özü, üç boyutlu optik ölçü alan ağız içi kameradan elde edilen görüntülerin, amaca uygun bilgisayar programları vasıtası ile işlenerek, bilgisayar yazılımı ile çalışan çok hassas bir mikro freze makinesine gönderilmesi; bu yöntemle, zirkonyum ve porselen bloklardan inley, onley, kuron (kaplama diş), köprüler ve sabit protez alt yapıları üretilmesidir.

Cerec Cad Cam sisteminin avantajları nelerdir?

1-Tedavi Süresi Kısalmıştır :

CAD CAM sistemi ile klinik ortamında tek seansta uygulamalar yapılabilmekte ve diş tedavileri iki saatte bitirilebilmektedir. Bu durum, hem hekim için hem de hasta için zaman kaybını önlemektedir.

2-Estetik ve Biyolojik Uyumluluğu Yüksek Materyallerin Kullanım İmkanını Artırmıştır:

Hem hastaların, hem de modern dijital diş hekimliğinin estetiğin yanı sıra biyolojik anlamda güvenilir malzeme arayışı, metal içermeyen protez diş tedavilerine olan talebi artırmıştır. CAD CAM sistemi, konvansiyonel yöntemlerle işlenmesi kolay olmayan, ancak estetik görüntüsü ve biyolojik uyumluluğu yüksek, sinterlenmiş cam, poliklistalin alümina, zirkonyum ve porselen esaslı materyallerin ve türevlerinin diş hekimliğinde kullanımı geliştirmiş ve artırmıştır. Zirkonya gibi, geleneksel yöntemlerle işlenmesi çok zor yeni materyaller CAD CAM sistemi ile başarılı ve estetik bir şekilde hazırlanabilmektedir.

3-Geleneksel Ölçü Alma Yöntemi Terk Edilmiştir:

Cerec CAD CAM sistemi, geleneksel ölçü, mum modelaj yöntemini ortadan kaldırmıştır. Dijital/optik ölçü alınmaktadır. Eski yöntem ölçü alımı sırasında mide bulantısı ve/veya öğürme refleksi olan hastalar için avantaj sağlamıştır. Yüksek çözünürlüklü ve laser destekli ağız içi mikro dijital kamera ölçü alım işini, mikron düzeyinde hassasiyetle alabilmektedir. Ayrıca, dijital ölçü alımı, geleneksel ölçü alımı ve uyumlama sırasındaki enfeksiyon riskini minimuma indirmektedir.

4-CAD CAM Hata İhtimalini Azaltmıştır:

Dijital diş hekimliğindeki gelişmeler diş hekimine ve diş teknisyenine bağlı başarısızlık nedenlerini azaltmıştır. Ancak, tamamen ortadan kaldıramamıştır. Bu nedenle, diş kesim tekniklerine ve kavite hazırlanma kurallarına uymalı ve yapıştırma ve kapanış kontrolleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

5-CAD CAM, İmplant Tedavilerinin Başarısını ve Estetiğini Artırmıştır:

a-Dijital Diş Hekimliği ile İmplant Yerleştirilmesi

İmplant yerleştirilmesi düşünülen ve 3 D tomografide elde edilen görüntüdeki diş eksikliği gösteren bölgenin, 3 D Cerec kamerası ile de ağız içi görüntüsü alınır. Her iki görüntü, bilgisayar ortamında çakıştırılarak, 3 D yazılım ile olası restorasyon ve en ideal implant yerleştirme açısı ve derinliği elde edilir. Böylece, hem implant cerrahisinde komplikasyon riski azalır, hem de implant üzerine yapılacak protez üst yapı kusursuz olarak hazırlanır.

b-Zirkonyum Abutment Üretilmesi

Cad Cam cihazı ile bio uyumluluğu yüksek olan zirkonyumdan veya güçlendirilmiş seramikten implant abutmentleri hazırlanabilmekte, böylelikle kişiye özel estetik ve fonksiyonel zirkonyum abutmentler elde edilebilmektedir. Zirkonyum veya seramik abutmentler tercih edildiğinde, ağız içi dokularla maksimum uyum sağlayan, ışığı doğal diş gibi yansıtması nedeniyle estetik görüntü veren ve bakteri tutumu azlığı nedeni ile ağız hijyenine katkı sağlayan abutmentler kullanılmış olur.

Cered Cam cihazı ile diş tedavi süreci nasıldır?

Cerec Cad Cam Sistemin çalışma prensibi : Ağız içinden kamera ile hazırlanmış kavitenin veya prepare edilmiş dişin optik, dijital ölçüsü alınır. Amaca uygun bilgisayar programı ile tasarımı yapılır, blok kazınır ve gerekirse sinterlenir. İşlemin ayrıntılı aşamaları ise şöyledir.

1. Aşama: optik kamera ile ölçü alınmaktadır. Alınan ölçü, direkt kameranın bağlı olduğu bilgisayara transfer edilmektedir.

2. Aşama: Bilgisayar görüntüleri üç boyutlu hale getirdikten sonra, diş hekimi tarafından, marjinler ve konturlar belirlenir, dişe uygun tasarım yapılır. Sistem biogeneric özelliği ile hastanın mevcut dişlerine benzer yapıda restorasyon önerebilmektedir. Diş hekimi, bu öneri çerçevesinde işlem yapabileceği gibi, istediği değişiklikleri de yapabilmektedir. Karşıt dişle olan kontakt noktalarını kontrol etme, sanal olarak aşındırma, ekleme, kontur değişikliği yapabilir, karşı dişlerle olan kontakt noktaları sıklığını artırıp azaltabilir.

3. Aşama: Tasarım bittikten sonra, uygun renk ve boyutta blok seçilir. Blok mikro torna cihazı ile freze edilerek, diş formu elde edilir.

CEREC sistemi ile kullanılan bloklar, feldspatik ve lösitle güçlendirilmiş cam seramikler olduğu gibi lityum disilikat gibi yüksek dirence sahip porselen seramikler ve nano seramikler olabilir.

Blog

Blog sayfamıza göz attınız mı?

Back Side

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgileri bulabileceğiniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Daha Fazla
×

Ceramorium Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

× Randevu Almak İster misiniz?